IV International Tourism for All Congress, Avila

Share on social media

Onderstaand vindt u een samenvatting over het IV International Tourism for All Congress in Avila.

 

Van 26 t/m 28 juni vond het vierde congres over Tourism for All plaats in Avila, Spanje. Meer dan 200 mensen waren aanwezig, waarvan veel mensen een presentatie gaven over hun aandeel binnen ‘toerisme voor iedereen’ en waar organisaties hun werk konden tentoonstellen. Uit Nederland, was ik aanwezig. Ik ben zelfstandig reisagent en organiseer voornamelijk reizen voor de inkomende markt onder de naam ‘Accessible Travel Netherlands’. Tevens ben ik lid van ENAT en was ik daar o.a. om hen te representeren. Lees hier meer over mijn werkzaamheden. 
 
‘Tourism for All’ is momenteel de meest gebruikte term om aan te geven dat toerisme toegankelijk moet zijn voor alle mensen. Een andere term is ‘Accessible Tourism’ (toegankelijk toerisme), maar veel mensen vinden deze term niet de beste term, omdat het nadruk legt op toerisme voor mensen met een beperking. Tourism for All omschrijft dat toerisme voor iedereen toegankelijk moet zijn. 
 
Tijdens de conferentie werd veel gesproken over ‘destinations for all’, ‘design for all’, ontwikkelingen binnen de ICT, standaardisering en onderzoek. Uit allerlei landen waren er mensen aanwezig om hun land of  hun werkzaamheden te representeren. Uit Italië was er bijvoorbeeld Roberto Vitali van Village for All, uit Portugal Ana Garcia van Accessible Portugal, uit Jordanië Ibrahim Abu-Helil lid van ENAT en uit Turkije Münir Altioglu, project coördinator van ‘Accessible playgrounds and recreation centres’ van gemeente Alanya. Er waren ook veel mensen die iets minder kennis en professionele ervaring hebben m.b.t. toegankelijk toerisme en daarom waren de presentaties erg belangrijk. 
 
Het hoogtepunt van het gehele congres was een speech van de secretaris generaal van de UNWTO over de essentie van ‘Tourism for All’. In het filmpje verwoordt hij exact wat veel aanwezigen op de conferentie al jaren proberen te bereiken; toerisme en vrijetijd moet voor iedereen toegankelijk zijn. Een link naar dit filmpje en de presentaties die zijn gegeven tijdens het congres kunt u hier terugvinden, zodra deze gepubliceerd zijn. 
 
Het evenement werd in Avila georganiseerd, omdat deze stad is uitgeroepen tot meest toegankelijke stad van Europa in 2011. Op website 'Avila Turismo' kunt u meer vinden over toegankelijke toeristische mogelijkheden in Avila.